Schválené VZN stanovilo zvýšenie poplatkov za sociálne služby od 1. júla

07.06.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 7. júna (TASR) - Mestské zastupiteľstvo vo Vranove nad Topľou schválilo v týchto dňoch prijatím všeobecne záväzného nariadenia (VZN), zvýšenie poplatkov za poberanie sociálnych služieb na území mesta. Podobne ako aj iné samosprávy na Slovensku tak reagovalo na zmeny v príslušnej legislatíve.
Národná rada SR prijala na sklonku januára tohto roka, s účinnosťou od 1. marca 2012, novelu zákona o sociálnych službách. "Zákon priamo ustanovil minimálnu výšku úhrady klienta za sociálne služby a to minimálne na úrovni 50 percent ekonomicky oprávnených nákladov na sociálnu službu. V zmysle tejto legislatívy je mesto povinné určiť sumu úhrady vo svojom všeobecne záväznom nariadení najneskôr do 30. júna 2012," uvádza sa v stanovisku vranovskej radnice.
Ako TASR informoval riaditeľ Zariadenia pre seniorov vo Vranove nad Topľou Ján Kuba, jeho klientom by mali, na základe novely spomínaného zákona a prijatého VZN mesta, vzrásť poplatky za sociálne služby v podobe odborných a obslužných činností od 1. júla tohto roka v priemere o 40 až 60 percent. "V individuálnych prípadoch to bude viac alebo menej v závislosti od druhu poberanej sociálnej služby," vysvetlil Kuba s tým, že platby za opatrovateľskú službu poskytovanú klientom v teréne by sa mali zvýšiť oproti súčasnému stavu až trojnásobne.
Povinnosť uhrádzania minimálne 50 percent ekonomicky oprávnených nákladov za sociálne služby, vyvolala nevôľu u ich poberateľov. Touto problematikou by sa mala v tomto mesiaci opätovne zaoberať NR SR. "Na základe dohody ministra práce Jána Richtera s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska a vyšších územných celkov, sa budú na najbližšom rokovaní parlamentu poslanci zaoberať zmenou, ktorá by túto povinnosť zrušila," informoval TASR Michal Jurči z tlačového oddelenia ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVaR).
Ako ďalej uviedol, za účelom prípravy komplexného riešenia poskytovania a financovania sociálnych služieb sa na MPSVaR SR zriadi odborná pracovná skupina, v ktorej budú zastúpení predstavitelia miestnej a regionálnej samosprávy či poskytovateľov sociálnych služieb. "Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR má záujem v priebehu II. polroka 2013 predložiť vláde nový model viaczdrojového financovania sociálnych služieb, na ktorom sa bude podieľať tak štát a samospráva, ako aj klient, ale aj zdroje z verejného zdravotného poistenia," uzavrel Jurči.
 

Vyberte región